Καλώς ήλθατε στο εμπορικό κέντρο της ανακυκλώσιμης υψηλής μόδας

Η Άννα Μπέργκστρομ είχε ένα δίλημμα. Αγαπούσε τον λαμπερό κόσμο της υψηλής μόδας, αλλά είχε επίσης καταλήξει να αισθάνεται ότι ήταν μη βιώσιμος και κακός για τον πλανήτη. Έχει πλέον βρει την ειρήνη του μυαλού τρέχοντας ένα κομψό εμπορικό κέντρο στη Σουηδία, όπου τα πάντα είναι από δεύτερο χέρι.

“Παρατηρείτε τη μυρωδιά;” Λέει η Άννα Μπέργκστρομ, καθώς ερευνά το εμπορικό της κέντρο από το επίπεδο πατάρι. “Μυρίζει ωραία εδώ, έτσι δεν είναι lån rki;”

Είναι πολύ σημαντικό για την Άννα ότι αυτός ο τόπος είναι δελεαστικός, επειδή αισθάνεται ότι κάνει μια δήλωση. Τα πάντα προς πώληση εδώ, σε 14 εξειδικευμένα καταστήματα που καλύπτουν τα πάντα, από τα ρούχα μέχρι τα εργαλεία DIY, ανακυκλώνονται.

Συνήθως απενεργοποιείται από τη μυρωδιά των μεταχειρισμένων καταστημάτων, εξηγεί, παρόλο που λατρεύει την vintage μόδα.

Για τους περισσότερους ανθρώπους οι ψύλλοι και τα καταστήματα φιλανθρωπίας φέρουν ένα στίγμα, σκέφτεται – ένα σήμα που άφησε αμέτρητες κακές εμπειρίες. Πολύ συχνά είναι άξιος αλλά καταθλιπτικός, λέει η Άννα. Η αποστολή της είναι να φέρει τα μεταχειρισμένα ψώνια στο mainstream.

Το εμπορικό κέντρο είναι ευρύχωρο και ελκυστικό, σχεδόν σαν Ikea. Μια εγκατάσταση τέχνης – ένα δέντρο και ένας κυκλικός πάγκος που κατασκευάζεται από ανακυκλωμένα υλικά – καλωσορίζει τους πελάτες στην είσοδο.

Υπάρχει ακόμη και μια καφετέρια και υπηρεσία συσκευασίας δώρων.

Το εμπορικό κέντρο ονομάζεται ReTuna. “Τόνος” επειδή αυτό είναι το ψευδώνυμο για την πόλη στην οποία βρίσκεται – Eskilstuna, ένα ταξίδι με το τρένο δυτικά της Στοκχόλμης – και “Re”, επειδή τα εμπορεύματα που έχουν πωληθεί έχουν ανακυκλωθεί ή επανατοποθετηθεί.

Δημιουργήθηκε από την τοπική κυβέρνηση της Eskilstuna το 2015, σε μια αποθήκη που συνήθιζε να στεγάζει φορτηγά για μια εταιρεία logistics.

Τα καταστήματα μέσα σε αυτό λειτουργούν ως επιχειρήσεις και όχι ως φιλανθρωπικά ιδρύματα, και το καθένα πληρώνει μια συνδυασμένη χρέωση ενοικίου και επαγγελματικών επιτοκίων.

Η επιχειρηματική μάντρα της Άννας Μπέργκστρομ, την οποία επαναλαμβάνει σε κάθε καταστηματάρχη, είναι “Κάνε το όπως ο Hugo Boss”. Θέλει το εμπορικό κέντρο να στέκεται toe-to-toe με ένα τακτικό, εμπορικό, glitzy mall.

Υπάρχει ένα αθλητικό κατάστημα γεμάτο σκι και ελαφρώς σκουριασμένα έλκηθρα, ένα παιδικό κατάστημα που ανακάμπτει με παιχνίδια (λίγο ξεθωριασμένο), ένα βιβλιοπωλείο, ένα κατάστημα DIY, ένα ειδικευμένο σπίτι, ακόμη και ένα κατάστημα αξεσουάρ κατοικίδιων ζώων.

Όπως και τα “αγαπημένα” αντικείμενα για πώληση, υπάρχουν επίσης πολλά που έχουν ανακυκλωθεί. Αυτά είναι ανεπιθύμητα αντικείμενα τα οποία έχουν διαχωριστεί και μετατραπεί σε νέα αντικείμενα.

Σε ένα κατάστημα που ειδικεύεται σε χειροποίητα οικιακά στολίδια, η Bergstrom είναι πρόθυμη να δείξει ένα ωραίο παράδειγμα, από έναν από τους ενοικιαστές της.

Η Maria Larsson παρουσιάζει με υπερηφάνεια το προϊόν με τις καλύτερες πωλήσεις – ένα κοντέινερ που μοιάζει με το σώμα ενός κωνικού πεύκου. Κάθε κομμάτι του δέρματός του έχει κοπεί από δερμάτινα σακάκια – ανακύκλωση σε δράση.

Ωστόσο, η Μαρία ομολογεί ότι ανησυχεί λίγο. Αγωνίζεται να συμβαδίσει με τη ζήτηση των πελατών γι ‘αυτό το σχέδιο επειδή δεν μπορεί να πάρει αρκετά σακάκια.

Αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία αφού καταλάβετε την τοποθεσία του ReTuna lån billigt DK.

Οι καταστηματάρχες κάποιες φορές πἀνε στο υπόγειο για να δουν τι έρχεται στις ζώνες τους. Η Άννα ονομάζει αυτούς τους ανθρώπους “peekers” και τους δίνει μια διαφωνία, επειδή πρόκειται να περιμένουν ορισμένοι χρόνοι για να επιθεωρήσουν το αποθεματικό τους.

Πολλοί από τους καταστηματάρχες θα έρθουν σε ανεπίσημες συμφωνίες μεταξύ τους. Έτσι, αν το κατάστημα ρούχων γνωρίζει ότι ο Larsson θέλει δερμάτινα μπουφάν για ανακύκλωση, θα περάσουν σε όποια είναι πάρα πολύ κατεστραμμένα για να επαναπωληθούν.

Οποιαδήποτε αντικείμενα που δεν είναι επιθυμητά από όλους τους καταστηματάρχες πηγαίνουν στο κέντρο ανακύκλωσης δίπλα.