Ψώνια, τραγούδια, τηλεόραση, μεταφορές … η νέα τεχνολογία έχει πολλούς τομείς σε αμηχανία

Κινηματογράφος και τηλεόραση: Netflix

Η Netflix βοήθησε να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο παρακολουθούμε την τηλεόραση και την ταινία, αποδυναμώνοντας περαιτέρω την εξάρτησή μας από τα παραδοσιακά τηλεοπτικά προγράμματα και παρέχοντας μια φθηνότερη εναλλακτική λύση σε ένα κινηματογραφικό ταξίδι.

Επενδύθηκε μαζικά σε εκπομπές όπως το The Crown, Stranger Things και House of Cards για να αυξήσει την ανάπτυξη των συνδρομητών. Τώρα ξοδεύει χρήματα για το κλείδωμα του ταλέντου, συμπεριλαμβανομένου του δημιουργού της Ανατομίας του Gray Shonda Rhimes και του Ryan Murphy, παραγωγού πίσω από την αμερικανική ταινία τρόμου, για να εξασφαλίσει την προσφορά του υψηλής ποιότητας περιεχομένου (hårfön test).

Αυτό έρχεται με κόστος: το περιεχόμενο, το μάρκετινγκ και τα άλλα έξοδα θεωρείται ότι υπερέβησαν τα έσοδα των συνδρομητών κατά τουλάχιστον 3 δισ. Δολ. Πέρυσι. Το καθαρό χρέος ήταν 8,34 δισ. Δολάρια στα τέλη Σεπτεμβρίου. Η Netflix αντιμετωπίζει επίσης τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από τους τεχνολογικούς γίγαντες Amazon και Apple και από τους παραδοσιακούς παίκτες μέσων όπως οι Disney και WarnerMedia, οι οποίοι σχεδιάζουν να δρομολογήσουν υπηρεσίες ροής.

Λιανική: Amazon

Για τον Jeff Bezos ξεκίνησε το μονοπάτι της παγκόσμιας κυριαρχίας στο γκαράζ του, όπου προετοίμασε προσωπικά παραγγελίες πελατών και τους οδήγησε στο ταχυδρομείο. Αυτό είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τώρα, όταν η Amazon απασχολεί περισσότερους από 600.000 ανθρώπους και εφοδιάζει δισεκατομμύρια πακέτα ετησίως με τη βοήθεια ρομπότ σε γιγαντιαίες αποθήκες.

Το Amazon χτυπά τους φόβους στους εμπόρους λιανικής πώλησης σε όλο τον κόσμο καθώς αγωνίζονται να ανταγωνιστούν. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κυριαρχία του Αμαζονίου έχει γίνει σχεδόν συνώνυμη με τη μετάβαση στις ηλεκτρονικές δαπάνες και την πτώση στους ψηλούς δρόμους.

Όπως και άλλοι τεχνολογικοί γίγαντες, έχει επικριθεί ότι χρησιμοποιεί σύνθετες εταιρικές δομές για να αποφύγει τον φόρο σε πολλές χώρες. Οι εργασιακές του πρακτικές έχουν επίσης εξεταστεί. Αλλά η Amazon χρεώνει, επιδιώκοντας άλλους τομείς να διαταράξουν – cloud computing, υγειονομική περίθαλψη και ηλεκτρονικές πληρωμές για να αναφέρουμε μόνο τρία. Οι έξυπνες συσκευές του κάνουν το δρόμο τους στα σπίτια μας και αναπτύσσει ρομπότ για να ρίξει πακέτα στις πόρτες μας.

Μεταφορά: Uber

Ride Hailing εταιρεία Uber έχει αλλάξει ριζικά τις αστικές μεταφορές, και ανέκαμψε το τέλος της διαμάχης. Η εφαρμογή smartphone της έχει γενικά επιτυχημένη επιτυχία με τους χρήστες, παρέχοντας μια ευέλικτη εναλλαγή χωρίς μετρητά σε παραδοσιακά ταξί και μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ωστόσο, το Λονδίνο αρνήθηκε να ανανεώσει την άδεια λειτουργίας του το 2017. Εκτός από τα σκάνδαλα, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρισμών για σεξουαλική παρενόχληση, ο Uber προσπάθησε να γράψει μια πιο ήρεμη και πιο συμφιλιωμένη πορεία από τότε που ο Dara Khosrowshahi αντικατέστησε τον Travis Kalanick ως γενικός διευθυντής.

Μουσική: Spotify

Η Spotify έχει γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της ροής μουσικής και είναι μία από τις πιο γνωστές εταιρείες τεχνολογίας παγκοσμίως. Έχει μεταμορφώσει τον τρόπο που ακούμε μουσική, δίνοντας ακροατές άμεση πρόσβαση σε σχεδόν οποιοδήποτε κομμάτι. Έχουν σημειωθεί εξογκώματα και είναι μια επιχείρηση χαμηλού περιθωρίου, με την πλειοψηφία των εσόδων που καταβάλλονται σε δικαιώματα για μουσικές εταιρείες (plattång test).

Αλλά μόλις ανακοίνωσε το πρώτο τριμηνιαίο κέρδος της, και οι συνδρομητές που πληρώνουν πληρώθηκαν 96 εκατομμύρια το τέταρτο τρίμηνο, αυξημένο κατά 36% την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κατάρρευση του HMV τον Δεκέμβριο για δεύτερη φορά σε έξι χρόνια ήταν ένα σαφές σημάδι πόσο δύσκολο είναι για τους παραδοσιακούς λιανοπωλητές να ανταγωνίζονται τους διαταράκτες.